Kovács János Zoltán
festőművész-tanár

BA: JPTE Tanárképző, Rajz szak, Pécs
MA: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest

1995 óta vagyok tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

A diploma után néhány évig tanárként dolgoztam, majd alkalmazott grafikával kezdtem foglalkozni. Izgalmas volt elsajátítani a grafikai programokat és részesének lenni az internet széleskörű térnyerésének. Egy amerikai internetes magazin grafikusaként, majd piacvezető nagyvállalat művészeti vezetőjeként szocializálódtam a professzionális üzleti környezet elvárásaihoz, mely később képzőművészeti szemléletemet is alapvetően befolyásolta.

2010-ben indult a törekvéseimet jelenleg is meghatározó képzőművészeti program. Munkáimban a figurális ábrázolás széles körű lehetőségeit kutatom. Az akadémiai szemléletű realista ábrázolás és az absztrakció határai, összefüggései és e két szemlélet között feszülő ellentét festészeti lehetőségeinek feltárása áll érdeklődésem fókuszpontjában. Tanári tevékenységemet is hasonló kettősség határozza meg. Fontosnak tartom diákjaimat segíteni a kortárs képzőművészet szerteágazó irányainak, szempontjainak felfedezésében, ugyanakkor elengedhetetlennek vélem a klasszikus alapok, a festői látásmód megismerését, elsajátítását.

A digirajz.hu ötletét a járványhelyzetből adódó online oktatás inspirálta. Az oktatás során megtapasztalhatja, hogy jól kiaknázott online módszerekkel hatékonyan fejleszthetőek a mesterségbeli képességek a rajzi alapoktól a magas szintű festészeti gondolkodásmódig, így több időt és energiát fordíthat céljai megvalósítására.

Ez egy olyan rajziskola, amely az online oktatás keretei között kínál interaktív rajzi és festészeti kurzusokat. Otthoni környezetben végezhető szabadkézi tevékenység, amely a hagyományos eszközök használatához hasonlóan alkalmas a rajztudás fejlesztésére, és a festészeti látásmód kialakítására. Támogatja a művészetek iránt érdeklődők törekvéseit, de hatékonyan segíti a művészeti egyetemekre való felkészülést is. Ezen kívül a digitális eszközök megismerése és gyakorlása révén erős alapokat biztosít az alkalmazott művészeti műfajokra való felkészüléshez, a concept art speciális tudás anyagának elsajátításához.

Az oktatás interaktív módon zajlik, kis létszámú csoportokban, virtuális jelenléttel. A hallgatónak élő magyarázattal kísért demonstrációban lesz része, tehát nem előre elkészített videókat tölt le. Az egyidejű jelenlétből adódóan bármikor kérdezhet a tanártól, vagy kérhet segítséget. Az órák 120 perces intenzív programok, melyek a magyarázaton kívül lehetőséget adnak a lépésről lépésre történő gyakorlatra is.

Kérem olvassa el a honlapon található információkat és tegye fel kérdéseit, vagy jelentkezzen valamelyik kurzusra.

Kovács János Zoltán
festőművész-tanár

olaj, vászon (40 x 40 cm)